Skocz do zawartości
Forum PLWS
Zaloguj się, aby obserwować  
r.norkowski

Jesienna zanęta na wodę stojącą

Polecane posty

Ponieważ mamy połowę października, przy okazji za chwilę finał PLWS 2016 na zbiorniku stojącym, a sam wybieram się na jesienny wypad nad jezioro, chciałbym zapytać kolegów jaką przyjmują o tej porze roku strategię nęcenia. Czy i ile używacie spożywki i jaki towar podajecie jeśli jest przewaga średniej wielkości leszcza przy metodzie odległościowej? Dno raczej "miękkie" i zastanawiam się czy podawać robactwo w mocnej glinie czy raczej "na dywanie". To mój pierwszy post więc jeśli zrobiłem coś nie tak, to proszę o wyrozumiałość :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja uważam, że wbrew pozorom należy używać o tej porze dużo zanęty, a napewno więcej niż latem. Może dużo nie zawsze w znaczeniu ilości, a proporcji do gliny. Na ubogie mieszanki w schładzającej się wodzie reagują najlepiej okonie i jazgarze, białe ryby chcą pojeść. Nawet zimą najczęściej pod lodem nęcimy samą zanętą. Najlepiej jak mieszanki nie są ciężkie bo ryby nie pobierają już tak agresywnie pokarmu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A czy znacznie zwiększająca się przejrzystość wody w okresie jesiennym (szczególnie w jeziorach) wpływa jakoś zasadniczo na sposób podania zanęty? Mam tu na myśli pracę (smużenie) gliny i zanęty w dużo czystszej wodzie niż ma to miejsce latem, kiedy woda jest bardziej mętna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

Wczytywanie...
Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...