Skocz do zawartości

Polecane posty

Różnie, można i tak i tak. Jak zostanie nam po zawodach 5 litrów gliny z jokiem to nie ma wyjścia trzeba to zamrozić w całości. Jak zostanie w gazecie to wolę zamrozić czystego w woreczkach strunowych np. Kilka razy po odmrożeniu glina stawała się bardzo mokra i za bardzo mi to nie pasowało. Mrożąc czystego joka nie ma ma tego problemu. Najważniejsze jednak jest to, że mrożąc czystego joka możemy go użyć do dowolnej gliny czy zanęty, a jak zamrozimy joka w cięzkiej glinie to już go nie użyjemy na mulistym dnie. Według mnie jak kupować joka specjalnie na zamrożenie to mrozić tylko czystego i bez żadnych rozpraszaczy.

Pozdrawiam,

Adam

Ja mam inny patent.

Jezeli zostaje czysty w gazecie, to rozpraszam go minerałem płociowym suchym, przesypuje do woreczka strunowego i wtedy mrożę (bardzo niewiele ok. 150g mineralu na 0,5l dżoka)

Jak nie mam minarału to w tych samych proporcjach używam mąki kukurydzianej (drobnomielonej).

Natomiast jeżeli zostaje mi już pomieszany z gliną (najczęściej z tą do donęcania) to, podobnie- do woreczka i mrożę.

P.S. Rzadko się zdaża, że coś zostaje... No może ze 2 litry gliny.

Edytowano przez Marek Machowiak

Jak masz hakówke w dobrej formie i zadbasz o nią od samego początku to postoi Ci nawet 3-4 tygodnie :)

Do mrożenia czysztego Joka to tak jak większość rozproszony i do strunowego wora. Gliny z jokiem nie mrożę z prostego powodu, po rozmrożeniu konsystencja jest już nie taka jak powinna być. 

• 1 year later...

Jeden post wczesniej masz odpowiedz.

Ja ostatnio zapomnialem wyciągnąć dzien wczesniej i wyciągnąłem rano 3h przed zawodami (to były małe zawody towarzyskie i uznałem że taki mrożony wystarczy - wystarczył :-), przed wyjściem z domu 10 min podgrzewałem go suszarką, plus czas do zawodów i był rozmrożony.

Mrożę tak jak pokazywał Górek z użyciem glinki Bum Bum.